Pierwiastek o bardzo szerokim spektrum działania jakim jest magnez często bywa niedoceniany. A jest on niezwykle potrzebny, aby wiele procesów metabolicznych przebiegało w sposób prawidłowy. Dlatego też w niektórych kręgach magnez zyskał miano – pierwiastka życia. Dlaczego?
Dlatego, że magnez przywraca ciału swobodę, rozluźnia, uspokaja centralny układ nerwowy, harmonizuje zaburzenia równowagi emocjonalnej (włączając w to zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, depresje), rozluźnia działanie mięśni (także mięśnia sercowego). Działanie magnezu nieocenione jest również w zaburzeniach takich jak: zaparcia (zapewnia lepszą perystaltykę jelit), skurcze i drętwienie w całym ciele czy też w przypadku migreny. Nieocenione jest również jego działanie w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Magnez również przeciwdziała takim zaburzeniom, jak zespół przewlekłego zmęczenia, osteoporoza oraz zapalenie stawów. Trzeba również zaznaczyć, że jest to pierwiastek zasadotwórczy, dlatego też skutecznie będzie działał w przypadku zakwaszenia organizmu i wszelkich dolegliwości wynikających z tej przyczyny.
Jednak obecnie u większości populacji stwierdza się niedobory tego pierwiastka. Uważa się, że niedobory mogą występować nawet u ok. 70% Polaków. Przyczyna po części tkwi w tym, że większość z nas żyje coraz szybciej i często przebywa w długotrwałym stresie. Niemniej jednak braki tego pierwiastka przede wszystkim wynikają z nieprawidłowej diety. \
Objawami niedoboru magnezu są m.in.:
Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby wynosi 320 mg – 420 mg w zależności od płci i wieku. Do pokarmów bogatych w magnez należą: rośliny strączkowe (fasola, produkty sojowe, groch i soczewica), pełne zboża (szczególnie gryka, proso, pszenica, jęczmień, żyto, ryż), orzechy i nasiona (migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, nasiona sezamu) oraz mniej popularne w Polsce – suszone glony. Dużo magnezu zawierają także wszystkie rośliny zielone zawierające dużą ilość chlorofilu (tj. trawa pszeniczna i jęczmienna, mikroalgi, spirulina, chlorella oraz wszystkie warzywa zielone).
Warto także wspomnieć, o jeszcze jednym produkcje zawierającym dużą ilość magnezu – o czekoladzie. Należy tylko pamiętać aby była to czarna czekolada z dużą ilością kakao (np. 70%). Większość czekolad na półkach sklepowych nie jest godna polecenia. Zawierają one dużo cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze utwardzane oraz składniki nienaturalne, obciążające układ pokarmowy.
Pamiętajmy zatem, aby niedoboru magnezu uzupełniać produktami naturalnymi spożywanymi w ramach pełnowartościowej diety.
Autorka: Monika Dziemidowicz, dietetyczka.
Opracowano na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”, Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk „Normy żywienia człowieka”, Bożena Żak-Cyran „Alchemia Pożywienia”, Gillian McKeith „Jesteś tym, co jesz”.