Starzenie się organizmu jest procesem nieuchronnym. W procesie starzenia się oraz zapobiegania mu ogromną rolę odgrywają wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników w organizmie przyczynia się do przyspieszenia procesu starzenia. Jednak jest mnóstwo substancji w pożywieniu człowieka, które mogą ten proces spowolnić, min. polifenole, które potrafią zwalczać wolne rodniki. Polfenole obecne są w wielu pokarmach ale spore ich ilości znaleźć można w herbacie, zarówno czarnej jak zielonej.
W Japonii zostały przeprowadzone badania nad wpływem herbacianych polfenoli na opóźnienie procesu starzenia oraz starczego otępienia. Okazało się, że bogata w polifenole herbata zielona aż w 74% zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych, w stosunku do stosowanej szeroko witaminy E, której skuteczność określono na poziomie 4%. Oprócz polifenoli herbata zawiera także inne substancje przeciwdziałające starzeniu się organizmu a są to min.: witaminy A, E i C oraz aminokwasy złożone – lizyna, treonina, cysteina i histydyna.
W zakresie zapobiegania starzeniu się można wykorzystać każdy rodzaj herbaty, jednak ważne, aby pić ją stosunkowo regularnie. Przy wyborze herbaty można np. kierować się porą roku – wiosną można pić herbaty o intensywnym zapachu, mocno aromatyzowane – co pomoże oczyścić wątrobę i ciało po długiej zimie. Natomiast latem dobrze jest pijać herbaty zielone i białe, które schładzają organizm. Na jesień natomiast sprawdzi się herbata należąca do gatunku ulung. Jej natura termiczna jest pomiędzy herbatą czarną a zieloną, pasuje zatem do jesieni i ogólnie do okresów przejściowych. Łącząc natomiast herbatę zielonej i czarnej jednocześnie uzyskamy podobny efekt termiczny do herbaty ulung. Herbata czarna natomiast jest odpowiednia zimą. Działanie jej doskonale wzmocni żołądek, odżywi wątrobę a także wzmocni witalną energię.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów na mieszanki herbaciane, których zadaniem jest opóźnienie procesów starzenia. Przepisy zaczerpnięte są z książki „Leczenie Herbatą – naturalne remedia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” autorek Lin Qiannliang i Chen Xiaoyi.
I.
Herbata pierwsza to Herbata Ośmioro Nieśmiertelnych (Baxian)
Składniki do przyrządzenia herbaty:
750g prosa, 750g ryżu, 750g ziaren soi, 750g fasoli mung, 750g fasoli adzuki, 500g liści herbaty, 375g czarnego sezamu, 75g nasion żółtodrzewu pieprzowego (pieprz syczuaiński lub pieprz japoński), 150g nasion kopru włoskiego, 30g suszonego imbiru, 30g prażonej krystalicznej soli (ilość składników oczywiście proporcjonalnie można zmniejszyć jednak takie proporcje zostały podane na całą kurację).
Przygotowanie:
Pierwsze 5 składników prażymy do czasu uwolnienie z nich aromatu. Po czym mieszamy z pozostałymi składnikami i kruszymy na drobny proszek, który następnie prażymy aż zżółknie. Dodajemy kilka orzechów włoskich, trochę czerwonych daktyli, orzeszków piniowych i białego krystalicznego (niechlorowanego) cukru i zamykamy w porcelanowym pojemniku.
Stosowanie:
6-9 g takiej mieszanki zalewamy wrzątkiem i parzymy, po czym piejmy 3 x dziennie.
Działanie:
Znacznie poprawia nastrój i witalność organizmu, tonizuje nerki. Polecana jako środek przeciw starzeniowy oraz dla osób niedożywionych i chorowitych.
II.
Druga herbata to herbata z pereł – zawiera zdecydowanie mniej składników, ale o wiele trudniej będzie zdobyć odpowiedni składnik, jakim są perły.
Składniki: liście herbaty, perły.
Przygotowanie: pokruszyć perły na bardzo drobny proszek.
Stosowanie: co 10 dni zażywać 2-3 g proszku perłowego razem z herbatą (czarną lub zieloną).
Działanie: nawilża skórę, pomaga zachować urodę i młodość, skutecznie przeciwdziała starzeniu się skóry szczególnie na twarzy, chorobom i ogólnemu starzeniu.
Warto wspomnieć, że perły mają naturę termiczną ochładzającą i nie są polecane paniom, które często marzną.
III.
Trzecia mieszanka herbat to herbata z korzeniem rdestu wielokwiatowego i igłami sosny. Chińska nazwa korzenia rdestu wielokwiatowego to He Shou Wu co oznacza „Pan He z czarnymi włosami”. Wg starej chińskiej legendy, mężczyzna o imieniu He używał tego zioła przez całe bardzo długie życie i zachował czarne włosy i młody wygląd ciała.
Sam rdest działa wielokierunkowo: wspomaga odbudowę i regenerację organizmu, min.: tonizuje i wpływa pozytywnie na energię życiową oraz krew, pomaga w detoksykacji organizmu, wspomaga ruch jelit i nawilża je, działa leczniczo i odbudowująco na wątrobę i nerki, obniża poziom cholesterolu, zwiększa płodność i reguluje układ krążenia, opóźnia procesy starzenia, znacznie zwiększa poziom naturalnych przeciwutleniaczy i redukuje poziom wolnych rodników. Zioło to można spożywać 1-3 razy dziennie do 5g.
Poniżej przepis:
Składniki: 18g korzenia rdestu wielokwiatowego, 30g igieł sosny, 5g herbaty ulung.
Przygotowanie: przygotować odwar z rdestu i igieł sosny – gotować ok. 20minut, a następnie tym odwarem zalać liście herbaty.
Stosowanie: pić dowolnie jak herbatę.
Działanie: przeciwdziała starzeniu się organizmu, poprawia jakość krwi, poprawia nastrój, wzmacnia odporność, doskonała dla osób z leukopenią (zbyt mała ilość białych krwinek), z tzw. niedoborem yin nerek i wątroby, idealna dla osób pracujących z substancjami toksycznymi albo promieniotwórczymi, a także dla osób po radio- i chemioterapii.
IV.
Następny przepis, czwarty już, jest bardzo łatwy a składniki łatwo dostępne. Jest to herbata z fistaszkami i imbirem.
Składniki: liście herbaty, orzeszki ziemne, imbir.
Przygotowanie: składniki wymieszać i rozdrobnić.
Stosowanie: zalać wrzątkiem i po ostudzeniu pić.
Działanie: zapobiega starzeniu się organizmu i zapadaniu na choroby oraz chroni zdrowie.
Herbata ta nie jest odpowiednia dla osób uczulonych na orzeszki ziemne. Nie polecałabym jej też osobom uczulonym na pszenicę i nabiał.
V.
Kolejną propozycją jest bawarka, czyli herbata czarna z mlekiem. Kiedyś pijana w Polsce przez kobiety w ciąży, a ciesząca się nadal dużą popularnością w Wielkiej Brytanii, doskonale nawilża skórę, pomaga zachować urodę i młodość, wzmacnia fizycznie i energetycznie. Wg receptury podanej w książce „Leczenie Herbatą – naturalne remedia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej” należało by ją przygotować następująco:
• Z 3g liści czarnej herbaty sporządzić mocny odwar. Następnie ugotować mleko i wlać do filiżanki. Do mleka wlać odwar herbaciany, posolić i pomieszać. Pijać w ciągu dnia.
VI.
Propozycja szósta to herbata z czarnym sezamem – może być w 2 wariantach: z herbatą zieloną i czarną oraz oczywiście z dodatkiem sezamu czarnego.
Przygotowanie: wymieszać herbatę z czarnym sezamem a następie pokruszyć na proszek. Przygotowaną miksturę zalać wrzątkiem i pić w ciągu dnia.
Działanie: poprawia wzrok, przyciemnia brwi, rzęsy, włosy i brodę. Polecana szczególnie dla osób zmęczonych, przedwcześnie siwiejących, z suchą szorstką skórą, z anemią, zawrotami głowy, szumem w uszach.
VII.
I ostatnia, siódma propozycja to herbata zielona z grzybem lakowicy lśniącej.
Składniki i przygotowanie: 10g lakowicy lśniącej i liście zielonej herbaty.
Przygotowanie: Pokroić grzyby na cienkie plastry, zalać wrzątkiem i dodać liście herbaty.
Działanie: wzmacnia i tonizuje energię, mięśnie i kości, wspiera układ odpornościowy, pomaga w utrzymaniu dobrego nastroju oraz poprawia stan skóry, która staje się jasną, piękną i miękką.
Warto zaznaczyć jednak, że działanie tych mieszanek herbacianych zauważyć można po kilku tygodniach regularnego stosowania.
Monika Dziemidowicz
Dietetyk, dietoterapeuta TMC